Čistotu vôd v tatranských plesách ovplyvňuje návštevnosť

22.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 22. októbra (TASR) - Územím Tatranského národného parku pretekajú drobné vodné toky v då žke vyše tisíc km. Štátne lesy (ŠL) TANAP-u majú v...
Vysoké Tatry 22. októbra (TASR) - Územím Tatranského národného parku pretekajú drobné vodné toky v då žke vyše tisíc km. Štátne lesy (ŠL) TANAP-u majú v správe takmer 900 km a ďalších vyše 100 km vodných tokov v Zamagurí. Okrem toho spravujú viac ako 110 tatranských plies. Ich čistotu kalamita neovplyvnila. Najviac znečistené sú plesá pri vysokohorských chatách, kde je zvýšená koncentrácia návštevníkov a tiež plesá, okolo ktorých vedú turistické chodníky.

Čistenie plies bolo v minulosti sporadické. Od roku 1994, kedy sa do Tatier presunul Medzinárodný festival potápačských filmov (MFPF), stala sa súčasťou podujatia akcia Čisté vody. V tomto roku sa do nej zapojilo rekordných vyše sto potápačov, preto na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov rozvrhli organizátori čistenie štyroch plies - Štrbského, Nového Štrbského, Popradského a Velického do dvoch festivalových dní.
Keďže vyššie položené plesá sú v čase festivalu už zväčša zamrznuté, chcú ŠL TANAP-u rozšíriť projekt od budúceho roka aj na letné obdobie.
Riaditeľ ŠL TANAP-u Peter Liška informoval, že vlaňajšia kalamita silne zasiahla 153 km drobných vodných tokov, z ktorých doposiaľ vyčistili takmer 120 km. Pripomenul, že po novembrovej veternej smršti bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, ktorý odvolali v polovici júla. \"Od začiatku sme sa sústredili na vyčistenie tokov, kde hrozilo znečistenie odberov vody, napríklad Studený potok či Biela voda, ale aj tokov, ktoré mohli ohroziť cesty či nižšie položené intravilány obcí\".
Biela voda, ktorá zásobuje mesto Kežmarok, nie je vyčistená v celej då žke, keďže, ako konštatoval riaditeľ Liška, krajský úrad životného prostredia zatiaľ neudelil výnimku. Situácia je podľa neho neprehľadná do takej miery, že mesto Kežmarok ako vlastník pozemkov požiadalo o zrušenie prírodnej rezervácie Mokriny.
 

Vyberte región

mark